Bestrijding van zilvervisjes


Wat is een zilvervisje?
 
Het zilvervisje is een vleugelloos en klein insect die zich enorm snel beweegt. Het zilvervisje kan een lengte bereiken van 2,5cm en bevindt zich vooral in vochtige hoeken van bijvoorbeeld keukenkastjes of badkamers. Ze kunnen zich moeilijk over gladde oppervlakken bewegen, hierdoor vindt je ze vaak terug in gootstenen en badkuipen waar ze zelf niet meer uit kunnen komen. 
Het zilvervisje wordt nog wel eens verward met het papiervisje, die zich in tegenstelling tot het zilvervisje vooral in drogere omgevingen begeeft en vooral papier eet.
Het zilvervisje is vooral 's nachts actief en schuilt overdag. Als de schuilplaats wordt ontdekt gaan ze snel op zoek naar een nieuwe plek.
Ze leven het liefste in een vochtige koele plek, met een luchtvochtigheid van circa 75 tot 95 procent. Plekker waar ze vaak worden gezien zijn de keuken, badkamer, toilet en de kelder. Vaak kom je ze ook tegen in nieuwbouw woningen omdat de muren daar nog vochtig zijn, en het hout nog vers.
 
Hoe komen zilvervisjes mijn huis binnen?
 
Het ilvervisje lift vaak mee met bijvoorbeeld verhuisdozen, oude kleding, meubilair, voedsel, oude boeken en papier. Het zilvervisje is erg broos door hun exoskelet waardoor ze snel kunnen worden geplet. 

 

Wat te doen tegen zilvervisjes?

 

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid omlaag te brengen naar onder de 75%. Ook is het erg belangrijk om de plekken waar ze zich kunnen verstoppen aan te pakken. Denk hierbij aan een los zittende plakplint, waarbij de zilvervisjes tussen de muur en het laminaat kunnen komen. Om de overlast te beperken zijn er speciale plakstrips waar de zilvervisjes aan blijven hangen en niet meer los kunnen. Zo is het overgrote deel te vangen, terwijl de oorzaken worden weggenomen.