Als het grondwaterpeil te hoog is begin je met het afvoeren van water uit de bodem, dit noemt men drainage.
Het ondergronds afvoeren van overtollig water wordt gedaan met drainagebuizen. Het verlagen van het grondwaterpeil kan alleen als de afwatering in orde is en de drainage op de juiste manier is aangebracht. De drainagebuis is een speciale geperforeerde flexibele buis die ervoor zorgt dat water in de buis kan komen en via deze buis naar een sloot of ander waterpunt kan worden afgevoerd. Deze buizen kunnen aan elkaar worden gekoppeld met hulpstukken zodat meerdere drainagebuizen één compleet systeem kunnen vormen. Drainage heeft maar 1 afvoerpunt. Dankzij dit enkele afvoerpunt ontstaat er een onderdruk die ervoor zorgt dat het grondwater in de buis wordt gezogen en via het systeem naar de sloot/watergang loopt. Deze speciale drainage buizen hebben een mantel die ervoor zorgt dat er geen zand in de buis loopt. De kunststof vezels of kokos laat het water goed door, maar houdt het zand eromheen op zijn plek.
Waarom drainage?
Drainage op akkers en weilanden
De Nederlandse boeren op de lager gelegen landbouwgebieden kunnen alleen met zware landbouwmachines op hun land als de constante drainage op orde is. Maar ze doen dit niet alleen voor de machines maar ook voor bepaalde gewassen, omdat deze gewassen een constant gehouden waterpeil verlangen.
Drainage in stedelijke gebieden
Maar ook in stedelijke gebieden wordt drainage toegepast. Dit voorkomt namelijk dat kelders en kruipruimtes van woningen vol grondwater lopen. Bovendien zorgt het er ook voor dat het regenwater beter wordt afgevoerd, denk bijvoorbeeld maar aan ondergelopen tunnels en straten bij hevige regenbuien. In de laaggelegen gebieden komt deze overlast steeds vaker voor, omdat het grondwater en het regenwater bij hevige regenval nergens meer naar toe kan.
Drainage in tuinen met kleigrond
Maar ook in gebieden met veel klei ontstaat vaak wateroverlast. De klei laat slecht water door en daardoor ontstaan grote plassen op het oppervlak. Met de aanleg van drainage kan dit de afvoer van regenwater bevorderen.
Drainage voor onverharde wegen en paden bij wateroverlast
Onverharde wegen bij boerderijen, landgoed en campings hebben vaak last van lokale wateroverlast. De onverharde paden zijn vaak gemaakt van puin en worden met de jaren vaster en dichter. Bij langdurige regen of laag gelegen gebieden kan dit voor onbegaanbare paden zorgen. Door drainage aan te brengen kan de ondergrond droger worden en de overlast worden beperkt.
Drainage voor daken met rietbedekking?
De prachtige boerderijen met rieten kap, een prachtig gezicht maar er is geen ruimte voor een dakgoot. Dit kan rond de woning voor wateroverlast zorgen. Dat is de reden dat er rond deze huizen vaak ringdrainage wordt aangelegd. Rond de woning wordt dan een ring van drainagebuizen aangelegd wat ervoor zorgt dat de gevel of kelder / kruipruimte zo goed mogelijk droog wordt gehouden. Vaak wordt deze ring mooi afgewerkt met een grindlaag.
Drainage methodes
Het draineren van de grond om grondwater af te voeren kan op meerdere manieren worden aangepakt. Zowel bovengronds als ondergronds kan drainage worden toegepast. Boven de grond wordt dit vaak gedaan via vaarten, sloten en boezems. Maar onder de grond worden er verschillende typen drainagebuizen en hulpstukken gebruikt.
Aanleg van drainage voor akkers en weilanden
Bij de aanleg van grotere drainage projecten wordt er vaak gebruik gemaakt van sleuvengravers. De sleuf wordt gegraven en op de bodem van de sleuf wordt de drainagebuis gelegd. De sleuf wordt daarna dicht gegooid met een goed doorlatend materiaal zodat het water eenvoudig de drainagebuis kan bereiken.
Afhankelijk van het soort terrein wordt de drainage op bepaalde diepten en afstanden weg gelegd. Op een weiland wordt de drainagebuis op bijvoorbeeld 1 meter diepte gelegd en circa 10 meter uit elkaar. Maar op een voetbalveld liggen de drainagebuizen minder diep en op een maximale afstand van 4 tot 6 meter.
Aanleg van drainage in de tuin
Nederland, het land van water. Voor de één een pracht, maar voor de ander een ellende. Maar door het aanleggen van drainage is de wateroverlast snel verleden tijd. Het is eenvoudig aan te leggen, dus bespaar kosten en ga snel aan de slag.
Ligt je tuin direct aan een sloot? Dan kan je aan de slag met de drainagebuis en een taluudgoot. Dit speciale hulpstuk kan direct op de drainagebuis worden aangesloten en zorgt ervoor dat het water niet de wand van de sloot / watergang weg spoelt. Het is verstandig om de taluudgoot met tape nog extra te bevestigen aan de drainagebuis voor extra stevigheid van de verbinding.
Is er alleen maar een mogelijkheid om de drainage aan te sluiten op de riolering? Ook dat kan door middel van speciale hulpstukken in de categorie drainage verloop riool. Deze hulpstukken hebben aan 1 zijde de aansluiting voor de drainagebuis met klikbevestiging, aan de andere zijde een gladde kant om aan te sluiten op de pvc koppelstukken in diverse maten.
Welke maat drainage heb ik nodig?
In de tuin wordt vaak aangeraden om 80mm te gebruiken om het grondwater en overtollige regenwater af te voeren. Maar bij de aanleg van de ringdrainage bij bijvoorbeeld de rieten kap van een huis dan wordt er vaak gekozen voor de 100mm drainage.
De meest gebruikte drainagebuis is de PP450. Deze buis kan in elke grondsoort worden geplaatst en heeft een kunststofvezel huls, deze zal minder snel wegrotten dan de kokosvezel. Deze drainagebuis kom je dan ook vaak tegen in de tuinbouw, wegenbouw en landbouw.
Maar bestaat de grond uit de tuin vooral uit ijzerhoudende grond? Dan is het verstandig om een andere soort drainagebuis te nemen.
Zit je in een omgeving met zand- of veengrond? Dan wordt er vaak kokos drainage gebruikt. Dit type grond heeft veel kleine veen- en zanddeeltjes en de huls van kokos voorkomt dat de buis verstopt raakt. Plaats dit type drainagebuis niet in gebieden met zure gronden of kalkrijke grond. Deze typen grond kan de kokoshuls snel aantasten en de buis laten verstoppen.