kunstmest
Kunstmest
Uw prachtige gazon in de tuin heeft buiten licht van de zon en water ook nog voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en overleven. Het gras haalt de voedingsstoffen zelf uit de bodem maar het kan gebeuren dat het proces wordt verstoord, en dan raakt de bodem uitgeput. Maar door enkele keren per jaar het gazon te bemesten kan dit worden voorkomen. Dat is mogelijk met een organische mest of met kunstmest. De laatste is kunstmatig samengesteld en bestaat uit minerale stoffen. Het gazon en de planten hebben in een betreffende periode bepaalde voedingsstoffen en mineralen nodig en die samenstelling wordt aangeduid met NPK waarden.
Wat betekent NPK?
Naast de belangrijke stoffen zoals zuurstof, koolstof en waterstof zijn er nog 3 hele belangrijke stoffen die een plant nodig heeft om te kunnen leven en groeien. Ze hebben alle drie een bepaalde functie om de plant of het gras in goede conditie te houden.
· Stikstof (N)
· Fosfor (P)
· Kalium (K)
Maar wat doen deze stoffen nu precies met bijvoorbeeld het gazon?
Stikstof (N) als voeding voor het gazon
Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten en gazon is stikstof. Groei zou namelijk niet mogelijk zijn zonder stikstof. Het gras groeit snel omdat stikstof de eigenschap heeft snel door de grond te bewegen. Tevens stimuleert stikstof de cel- en wortelontwikkeling van het gazon. Het zorgt dus niet alleen voor een mooie groene mat, maar zorgt er ook voor dat de mat sterk wordt en tegen een stootje kan. Oftewel stikstof is dus enorm belangrijk voor het gazon.
Maar het is niet verstandig om het hele jaar door stikstof aan de bodem toe te voegen. Het is vooral belangrijk in het voor- en najaar bij de groeipieken.
Bij een nieuw gazon niet teveel stikstof toevoegen omdat die grasmat juist wortels moet gaan maken en zich verder moet ontwikkelen. Bij een teveel aan stikstof zal het gazon een onnatuurlijke ontwikkeling krijgen.
In geval van droogte kan het gras last hebben van stress. Op deze momenten is het zeker niet verstandig om stikstof toe te voegen aan de bodem! Groei vergt erg veel van de grasmat en tijdens een stress periode kan hierdoor de mat bij het toevoegen van stikstof nog meer schade krijgen.
Fosfor (P) voor gezonde wortels van het gazon
Het mineraal Fosfor heeft 1 belangrijk doel en dat is de wortelontwikkeling. Het zorgt voor sterke wortels zodat de plant in staat is water en voeding uit de grond op te nemen. Bij een nieuw gazon is dit mineraal onmisbaar! Het helpt de jonge grasmat een sterke wortelstructuur te creëren zodat het beter in staat is om de benodigde voeding uit de grond te halen en verder te groeien tot een prachtig gazon.
Afhankelijk van het soort bodem waar het gazon zich op bevindt kan het zijn dat er al veel fosfor in de grond zit. Klei- en leemgrond hebben bijvoorbeeld een structuur met veel meer fosforgehalte dan zandgrond. Met behulp van een grondtest kunt u er achter komen wat de waardes in uw bodem zijn.
Kalium (K) voor de weerstand van het gazon
De stof kalium zorgt voor een goede weerstand van het gazon. Het zorgt voor transport van water en koolhydraten, maar verstevigd ook de celwanden. Kalium beweegt zich erg snel door de bodem, net zoals stikstof. Hierdoor kan het snel uit de bodem worden gespoeld. Zeker in het najaar is het belangrijk om kalium aan de bodem toe te voegen. Het bevat namelijk zout wat ervoor zorgt dat in de winter het gras beter tegen de kou kan, maar ook het bevriezen tegen gaat.
Kortom het gazon is met kalium beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan ziektes en schimmels. Het is daarom belangrijk dat er af en toe kalium wordt toegevoegd omdat het gazon meer kalium verbruikt dan fosfor.
Problemen met het gazon door een tekort of teveel aan NPK
Zodra er een tekort of teveel aan een bepaalde stof in het gazon aanwezig is zal zich dat uiten in een bepaalde vorm. Maar hoe weet je dan precies welke stof het probleem oplevert? In het volgende stukje gaan we daar dieper op in.
Stikstof tekort in het gazon?
Het gras krijgt gele bladeren, ff komen er ziektes en schimmels in de grasmat zoals bijvoorbeeld rooddraad? Dan is er duidelijk een tekort aan stikstof.
Teveel stikstof in het gazon?
Zet de grasmaaier dan maar vooraan, want door het teveel aan stikstof groeit het gras als kool! Doordat het stikstof een enorme groeiontwikkeling veroorzaakt groeit het gras te snel en is er een onnatuurlijke groei ontstaan.
Fosfor tekort in het gazon?
Dat is zichtbaar door de paarse of blauwe gloed van de grassprieten. Ook zullen de wortels van de mat zich minder goed ontwikkelen waardoor de grasmat er minder mooi uit gaat zien. Tijd om fosfor toe te gaan voegen, maar niet teveel want dat tast de biodiversiteit en de waterkwaliteit aan!
Kalium tekort in het gazon?
Het gras oogt dor en er zijn gekleurde plekjes op de grassprieten zichtbaar dan is er een tekort aan kalium. Maar let op want kalium bevat veel zout en is bij over dosering slecht voor het milieu.
Hoe gazon tijdens de wisselende seizoenen bemesten?
Het voorjaar is weer begonnen en de kriebels om in de tuin aan de slag te gaan komen weer op. Dat is goed nieuws want in de lente mag het gras weer aan de slag en lekker gaan groeien. Met de bemestingsbeurt in de lente geef je het gazon een opstart boost. Wanneer je gaat bemesten hangt af van de bodemtemperatuur, want het gras gaat pas groeien als de temperatuur van de bodem boven de 10 graden Celsius komt. Het is niet verstandig om bij lagere temperaturen te gaan bemesten omdat het gras dan nog andere prioriteiten heeft.
Tussendoor in de zomer nog een keer bemesten? Dat kan, maar zorgt ervoor dat het stikstof (N) gehalte dan laag is. Zo voorkom je de stimulatie van groei die ervoor kan zorgen dat de grasmat in de winter veel te lijden krijgt en gevoelig wordt voor ziektes en schimmels.
De najaarsbemesting verzorgt de zwaarste periode voor het gazon, de winter. Het gras moet dan hard zijn zodat ze niet gevoelig is voor kou en vorst. In de najaarsbemesting zit daarom fosfor die de wortels stimuleert, en kalium voor de weerstand.
Met de juiste samenstelling van bemesting ziet uw gazon er het hele jaar gezond en stralend uit.
Samenstelling van de kunstmest
Behalve de NPK stoffen worden er ook nog andere hulpstoffen toegevoegd om het product optimaal te laten werken. Bij de 12-10-18 is 40 procent van de 100 gram NPK stoffen, de overige 60 procent zijn secundaire voedingsstoffen, sporenelementen, bodemverbeteraars en coatings zodat de voedingsstoffen gereguleerd vrij komen en de opnamesnelheid hierdoor vertraagd. Deze stoffen zorgen er dus voor dat de NPK nog effectiever is.
Wat is NPK 12-10-18?
Dit is de meest gebruikte en universele meststof die in veel situaties te gebruiken valt. Door het gehalte van 12% stikstof krijgt het gras direct een groeiboost. Zo verdringt het onkruid uit het gazon en zorgt voor een prachtig gazon. Met 10% fosfaat komt de energiehuishouding op peil om het zonlicht om te kunnen zetten naar voeding. Het hoge Kalium percentage van 18% zorgt ervoor dat deze kunstmest ook prima geschikt is voor het najaar. Door het hoge kaliumgehalte is het gazon minder vatbaar voor de kou en vorst. Maar het kalium is ook belangrijk voor de vochthuishouding zodat de plant voedingsstoffen beter kan vasthouden, en hierdoor minder vatbaar wordt voor ziekten en schimmels.
Universele kunstmest 12-10-18
De NPK 12-10-18 is de ideale all-round kunstmest voor borders, gazon, moestuin en de siertuin. Gemiddeld wordt er 1 kilo mest gebruikt voor circa 25m². Maar er zijn bepaalde gewassen in de moestuin die wel wat meer kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld aardappelen. De dosering ligt dan op 1,75 kilo tot 2,25 kilo per 25m².
Wanneer NPK 12-10-18 gebruiken?
Deze kunstmest wordt vaak maar 2 keer per jaar gestrooid. In maart en daarna nog een keer in juni. Het is verstandig om te wachten tot er een regenbui komt voor je de korrels gaat strooien, of zorg ervoor dat je na het strooien gaat bewateren. Zo lossen de korrels sneller op in de bodem. Ondanks dat de korrels chloorarm zijn is het niet verstandig ze tijdens een zonnige en warme dag te strooien, het kan gebeuren dat door de zon de korrels verbranden op het gras.
Makkelijk uw gazon bemesten?
Dat kan natuurlijk met de Wolf Garten handstrooier op batterij. Vul het bakje met de gewenste hoeveelheid, loop naar de juiste locatie en zet de strooier aan terwijl u langzaam over het gazon loopt. Zo heeft u de perfecte verdeling van de kunstmest.
Maar u kunt ook een emmer vullen en met de hand de korrels verspreiden. Het vraagt wel enige oefening om de korrels mooi gelijkmatig te verdelen over het gazon.
Is het gazon erg groot en is de oppervlakte meer dan 100m² dan is het verstandig om een strooiwagen te nemen. Met de hand is het erg lastig om deze oppervlakte gelijkmatig te voorzien van de kunstmest. Bovendien kunt u het wagentje duwen en hoeft u niets te tillen, dus u heeft er ook nog eens een hoop gemak van. De Wolf Garten strooiwagen is hier uw hulp in de tuin, en bemesten wordt zo weer een plezier!
Onze favoriet
De kunstmest 12-10-18 van het merk Triferto staat bovenaan onze lijst. Dankzij de directe werking en multi toepasbaarheid van deze mestkorrels kunt u de hele tuin, moestuin en het gazon in 1 keer voorzien van voeding.
Waarom NPK 20-20-20 gebruiken?
Deze meststof is een breed toepasbare formule voor de bevordering van een gebalanceerde groei. Door de evenwichtige samenstelling is het mogelijk om bijna elke plant te bemesten. Wordt niet alleen veel gebruikt door de professionele kwekers, maar ook door de hobbyisten. Op de website zijn 2 varianten van de NPK 20-20-20 beschikbaar.
De Peters Professional 20-20-20+TE Special purpose. 15kg
Deze meststof heeft een breed toepasbare formule voor de bevordering van groei. Deze formule bevat ureum ideaal voor de teelt van orchideeën en voor de toepassing in de zomer. De meststof heeft een bladvoedende werking. Zorgt voor een snelle plantreactie. De stof is snel en volledig oplosbaar door zijn hoge zuiverheid. Met magnesium en sporenelementen, en een hoog kaliumgehalte. Zorgt voor een perfect resultaat.
De Kuipplantenmest 20-20-20 400 gram
Deze kuipplantenmest is een oplosbare meststof die de knopzetting bevordert. De formule bevat extra calcium die de vitaliteit en levensduur stimuleert. De formule heeft de perfecte verhouding met hoogwaardig geselecteerde sporenelementen zodat de opname van de voedingstoffen, door het blad en de wortels wordt gewaarborgd of het water nu hard of zacht is. Het proces van knopzetting, volledige bloei en de kleuring worden optimaal gestimuleerd.