Kalk

Diverse soorten kalk voor gazon, moestuin en borders



Waarom de tuin of het gazon bekalken?

Het is belangrijk om het gazon en sommige planten te voorzien van kalk. Kalk zorgt er namelijk voor dat de voedingselementen uit meststoffen beter worden opgenomen. Het bekalken van bijvoorbeeld het gazon wordt het beste gedaan in het vroege voorjaar of in het late najaar. Juist in deze periode omdat dan de grond de kalk optimaal kan opnemen en verwerken. Dankzij de neerslag die er valt wordt de kalk vanzelf opgelost en kan het in de bodem trekken. Zodra het echte voorjaar begint zal de bodem dankzij de kalk een betere structuur hebben en de zuurtegraad weer op peil zijn. 

Soorten kalk

Er zijn diverse soorten kalk verkrijgbaar. Van poeder tot korrels, maar wat is nu precies het verschil? 

 

  • Gekorrelde kalk:    Deze kalk komt in korrelvorm en is zeer eenvoudig te verspreiden over uw gazon of in de tuin. Het fijne aan deze korrels is dat ze met een strooiwagen of handstrooier te verspreiden zijn voor een mooi egaal resultaat. Ook zit er vaak in deze versie magnesium waardoor het gras of de haag een mooie diepgroene kleur krijgt. 
  • Poeder kalk:    Deze vorm van kalk is een los poeder dat zich lastiger laat verspreiden over grote oppervlakken. Deze kalk wordt vaak minder snel toegepast op gazons omdat het effect door de lastige verdeling vaak ook zichtbaar is. Het is daardoor licht van gewicht en waait al snel alle kanten op. Deze vorm van kalk werd vroeger vaak toegepast, maar door de gekorrelde kalk is het voor de partiuliere tuinen een stuk eenvoudiger geworden om de dosering toe te passen. 

 


Waarom zeewierkalk gebruiken?

Met zeewierkalk wordt niet alleen de zuurtegraad verbetert, maar deze kalk is ook rijk aan calcium. Dit zorgt voor een luchtige en kruimelige bodemstructuur. Met deze combinatie wordt de ontwikkeling van een rijk microbieel bodemleven gestimuleerd en wordt de wortelgroei bevorderd. Deze kalk is zachtwerkend en bevat veel sporenelementen. Het toegevoegde calcium zorgt weer voor stevige celwanden van de planten. 

Wat is het verschil met gewone kalk en zeewierkalk?

In de gewone gekorrelde kalk zit magnesium. Deze korrel is hierdoor wat harder en lost minder snel op. De Nordweiss Perle kalk is een natuurlijke zuivere kalksteen korrel die gemaakt is van algenafzetting. Het activeert de grond en verhoogt snel de pH-waarde. Deze kalk valt onder de noemer koolzuurkalk. 
 
De Fertigreen Zeewierkalk of de viano Zeewierkalk hebben een bredere toepasbaarheid en kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt in vijvers. De zeewierkalk is gemaakt van microfossiele resten van algen, ookwel coccolieten genoemd. Deze kalk heeft een poreuze microstructuur die zorgt voor een sterke biologische activiteit in de bodem. Deze kalk is rijk aan calcium die de kruimelige bodemstructuur bevordert, en ook het aanwezige microbieel leven in de bodem of de vijver activeert. Het verhoogt snel de pH-waarde en zorgt voor sterkere plantencellen. Hierdoor wordt deze kalk ook veel toegepast in moestuinen.