Tuindieren

Tuin dieren

Gek op de wilde dieren in uw tuin? De vrolijk zingende vogels, de spelende eekhoorns en de scharrelende egel. Er is meer leven in uw tuin dan u denkt! Ook de vleermuis is een nuttig dier in de tuin. Voor al deze verschillende dieren hebben we een mooi assortiment aan producten om de dieren te ondersteunen gedurende het hele jaar door.

Nestkast - Vogelhuis

Wat is een goede nestkast?

Nestkasten zijn er in honderden maten en soorten. Van vrolijk gekleurde en opvallende nestkasten tot de standaard en normale nestkasten. Maar wat maakt een nestkast nu een goed vogelhuis zodat de vogel hier veilig en goed kan nestelen en schuilen? Zorg ervoor dat de nestkast is gemaakt van stevig en dik hout en dat deze goed is gemonteerd. Een nestkast mag ook maar weinig kieren hebben en moet eenvoudig te reinigen zijn. Vooral de neutraal gekleurde nestkasten zijn perfect voor de vogels om zich in te verstoppen, de kleine vogeltjes groot te brengen en om in te schuilen. Onder neutrale kleuren wordt bedoeld dat de nestkast houtkleurig, bruin of groen mag zijn om niet op te vallen in de omgeving. Fel gekleurde nestkasten zijn erg mooi en kunnen ook heel degelijk zijn maar vallen erg op waardoor de nestkast als ze niet op de juiste plek hangen teveel opvallen bij roofdieren. 

 

Waarom een nestkast voor vogels?

Prachtig om veel vogels in de tuin te hebben, het is gezellig en er is de hele dag door wat te zien. Veel vogels slapen, nestelen en schuilen graag in een nestkast. Als de nestkast op de juiste plek hangt zullen vogels graag naar jouw tuin of balkon komen om hier voor langere tijd te verblijven en hun jongen groot te brengen. Met een vogelvriendelijke tuin is er altijd bedrijvigheid in de tuin, en is het elke dag weer genieten. 

 

Wanneer hang je een nestkast op?


Het hele jaar door is het mogelijk om een nestkast op te hangen, maar als je de vogels het beste wilt ondersteunen zorg je ervoor dat hij in het najaar op een goede plek hangt. Zeker in het najaar hebben de vogels behoefte aan een plek om te schuilen en te slapen. Dus als er vroeg in het najaar een degelijke nestkast wordt opgehangen, kunnen de vogels alvast de nestkast vullen met nestmateriaal zodat ze de winter warm en droog kunnen doorbrengen. 

 

Waar hang ik een nestkast op?


Om de vogel het hele jaar door de beste plek te bieden is het belangrijk om de nestkast op de juiste plek te hangen. Hierbij is niet alleen de hoogte van belang maar ook de richting van de opening en de hoeveelheid zon of schaduw. 
Hang een nestkast indien mogelijk niet op het zuiden. Hier staat vaak de volle zon waardoor de temperatuur in de nestkast hoog kan oplopen. Hang de nestkast op een beschutte plek zodat er niet de volle wind op kan staan. Dit voorkomt dat de vogel in de winter in de nestkast alsnog last heeft van de kou. Probeer de invliegopening daarom op het noordoosten te richten zodat de wind in de meeste gevallen geen overlast kan veroorzaken. In Nederland komt de wind namelijk het meeste uit het zuidwesten. Een vogel houdt er absoluut niet van als de wind door de invliegopening naar binnen waait, en als het regent wordt ook de binnenzijde van de nestkast nat. Kleine kans dat de vogel er dan lang zal blijven.  
Let ook op de aanvliegroute van de vogel. Probeer een vrije en veilige aanvliegroute te creëren zodat de vogel snel voor jouw nestkast zal kiezen.  

 

Wanneer maak ik de nestkast schoon?


In het begin van het najaar is het nog niet erg koud, en zijn de vogels nog niet direct bezig met de voorbereiding voor de winter. Dit is dus de uitgelezen kans om de nestkast voor de winter nog even schoon te maken zodat alle vuiligheid eruit is en de vogel een schone plek heeft om zelf een warm winter nestje te gaan maken. Deze eenvoudige reiniging zonder schoonmaakmiddel zorgt er zeker voor dat de vogel graag weer terug komt in jouw mooie nestkast. Maak de nestkast niet schoon in de winter als de vogel alle moeite heeft gedaan om een warm nestje te maken. En kom zeker niet aan de nestkast tijdens het broedseizoen, want dan is de kans groot dat de vogel er geen eitjes gaat leggen of de eitjes achter laat en niet meer terug komt om ze uit te broeden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 

Kan ik een nestkast verven?


Na een paar jaar zal de nestkast verkleuren of gaat de verf loslaten van het hout. Maar als de nestkast verder nog in goede staat is, dan is het natuurlijk zonde om deze weg te gooien. Een opfrisbeurt met een likje verf is dan zeker een uitkomst. Maar ook hier moet rekening gehouden worden met de vogel! Want je kan niet zomaar alle soorten verf gebruiken. Het beste is om een verf of beits te gebruiken op waterbasis. Deze verf stoot geen schadelijke stoffen af en stinkt ook veel minder. De geur van verf op oplosmiddelen basis kan ervoor zorgen dat de vogel niet meer terug keert naar je mooie opgeknapte nestkast. Dit is dus zeker wel even de moeite waard om goed op te letten.

 

Waarom krijg ik geen vogels in mijn nestkast?


Er zijn een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden bij het ophangen van de nestkast. 
Laten we beginnen met de hoogte. De ideale hoogte is op 1.80 meter. De meeste vogels vinden dit de veiligste hoogte om in te vliegen, en tevens is het dan nog steeds mogelijk om te controleren of de nestkast wordt bewoond en is het reinigen ook geen gevaarlijke klus. 
Zorg voor een beschutte omgeving, maar wel met een vrije aanvlieg route. Met uitzicht op een open stuk heeft de vogel meer zicht op roofdieren, en wordt het af en aan vliegen tijdens het broedseizoen een stuk eenvoudiger. 
Maak de tuin vogelvriendelijk door struiken, boompjes of heggen te planten. Een nestkast in een groene omgeving zal eerder worden bewoond dan een nestkast in een betegelde tuin zonder planten of bomen.
Zorg ervoor dat de nestkast stevig vast hangt aan het oppervlak. Een wiebelende nestkast geeft geen veilig gevoel en kan ervoor zorgen dat de vogel zich niet op zijn gemak voelt. 
Ook is het belangrijk om de nestkasten niet te dicht op elkaar te hangen. Behalve de mussen hebben veel vogels een bepaald territorium. Dit geldt vooral tijdens het broedseizoen. Hang daarom nestkasten het liefste op 3 meter afstand van elkaar. Bij de mus is dit een heel ander verhaal. Deze vogelsoort leeft het liefst in een kolonie en zitten dan ook erg graag bij elkaar in de buurt. Dat is dan ook de reden dat er mussenstraten of mussenhotels worden gemaakt.
Als laatste is het van belang dat er voldoende (natuurlijk) voedsel aanwezig is voor de vogel. Zo hoeft de vogel niet ver weg voor eten, en kan hij het hele jaar door plezier hebben in je tuin. 

 

Gaat elke vogel in iedere nestkast?


Nee dit is zeker niet het geval. De kleine vogeltjes zoals bijvoorbeeld het winterkoninkje heeft de voorkeur voor een kleine invliegopening. Zo blijven de grotere vogels buiten en voelt hij zich veilig. Dit in tegenstelling tot de roodborst. Deze heeft het liefste geen rond gaatje maar een grote opening zodat hij makkelijk in en uit kan vliegen. Voor de koolmees, de huismus en de ringmus, bonte vliegenvanger en de pimpelmees is een rond gat met een diameter vanaf 32mm ideaal. Kijk dus goed welke vogels er in de tuin zitten en bepaal aan de hand van het soort vogel welke nestkast je gaat ophangen. Dit voorkomt een teleurstelling van een ongebruikte nestkast die er alleen voor de sier hangt. 

 

Vogel voederplek


Strooivoer en meelworm silo's

Pinda silo's

Vetbol silo's

Vetblok silo's

Vogelpindakaas houders

Vogel voederhuis op paal

Vogel voederpaal

Vogelvoer


Strooivoer en meelwormen

Pinda's

Zonnebloempitten

Vetbollen

Vetblokken

Vogelpindakaas

Buzzy Kids

Eekhoorn

at is een eekhoorn?


Dit lieve rood bruine zoogdier ofwel de eekhoorn is geliefd door veel mensen. Het vrolijk uitziende knaagdier is een echte boombewoner en springt en rent van tak naar tak. Maar ook op de bodem weet deze pluimstaart zich goed te redden. De eekhoorn herken je aan de volle pluimstaart, pluimpjes op de oren, lange tenen met lange nagels en de grote ogen. De kleur van de vacht varieert van donkerbruin tot rood en oranje, maar zijn buik steekt mooi af met de witte kleur. In de winter zij de pluimen op de oren groter en is de vacht valer en donkerder van kleur. 
Deze acrobaat gebruikt zijn staart als evenwicht, maar zowel de staart als de oortjes hebben een signaalfunctie naar zijn soortgenootjes. 

Favoriete bomen van de eekhoorn?
Wil je graag eekhoorns in de tuin dan kan je een aantal typen bomen planten om de ideale leefomgeving te creëren. Denk hierbij aan de tamme kastanje beuk, hazelaar, inheemse eiken en de notelaar. Zorg er ook voor dat de bomen niet te ver uit elkaar staan, omdat de eekhoorn graag woont in aaneengesloten bomen die met de takken dicht bij elkaar komen. Met voldoende grote bomen in de tuin heeft de eekhoorn volop schuilplekken, eten en slaapplekken. Natuurlijk kan je ook altijd nog een nestkast voor de eekhoorn ophangen zodat hij een mooi en stevig huisje heeft om in te verblijven. 

Hoe voer je een eekhoorn?
Biedt de eekhoorn altijd voer aan dat speciaal geschikt is voor dit knaagdier. Een eekhoornvoederhuisje heeft een klepje dat hij zelf open en dicht kan doen en zo de enige is die bij al het lekkers kan. Het mooie is dat dit slimme diertje precies weet hoe dit werkt, en heel behendig de lekkere nootjes uit het voederhuisje haalt. Erg leuk om naar te kijken en de eekhoorn gezond te houden. Zeker in de winter en in de zomer bij enorme droogte kan het wel eens lastig zijn om aan voldoende eten te komen. Voor de gezondheid van het diertje is het belangrijk om geen gebrande of gesuikerde nootjes aan te bieden, ga daarom op zoek naar de zakken met eekhoornvoer. 

Gaat een eekhoorn in winterslaap?
In de winter is de eekhoorn minder actief en hierdoor ook minder zichtbaar, maar dit betekent niet dat de eekhoorn in winterslaap gaat. De eekhoorn bereid zich tijdig voor op de winter, legt een voorraadje noten aan en gaat schuilen voor het barre en natte weer. Ze komen in de winter weinig uit het nest, en hebben ook veel minder drang om voedsel te gaan verzamelen. Door op tijd een extra vetlaag op te bouwen heeft de eekhoorn een reserve om de koude weersomstandigheden te doorstaan. 

Waar hang ik de eekhoorn nestkast?
Om de eekhoorn extra onderdak te bieden is het mogelijk om een speciale eekhoorn nestkast op te hangen hoog in de boom. De eekhoorn zal je dankbaar zijn en hier zeker van profiteren in de winter, of om te schuilen tegen roofdieren. Hang de nestkast op een hoogte van circa 3 tot 4 meter en altijd in de buurt van een tak. En wil je er een extra luxe hotel van maken dan kan je de nestkast vullen met wat wol of mos. Het is belangrijk om de nestkast in de buurt van een tak te hangen, want bij gevaar moet de eekhoorn snel via de tak kunnen vluchten als dit nodig is.

Hoe krijg ik (meer) eekhoorns in mijn tuin?
Eekhoorns houden van een bosrijke omgeving. Zitten er in je buurt veel eekhoorns maar zie je er maar weinig in je eigen tuin? Dan wordt het tijd om de tuin aantrekkelijker te maken door bomen en struiken te planten. Dit is de perfecte verstopplek voor de kleine eekhoorn, hebben ze plek om hun eten te verbergen en kunnen ze op onderzoek uitgaan. Ruim in het najaar niet alle gevallen bladeren op, maar laat een aantal hoekjes liggen voor voldoende schuilplekjes voor de eekhoorn. Met voldoende beschutting wordt de tuin al een stuk aantrekkelijker. Ook voedsel speelt een belangrijke rol. Heeft jouw tuin voldoende eten te bieden dan zal de eekhoorn zich thuis voelen en niet de noodzaak zien om ergens anders heen te gaan. En voel je niet bezwaard om met het speciale eekhoornvoederhuis de eekhoorn bij te voeren met de speciale notenmix vol gezonde voedingstoffen.

Waarom komt de eekhoorn niet in mijn tuin?
Met de toenemende apparaten op de markt tegen katten, muizen, ratten en insecten met een ultrasoon geluid hebben steeds meer huizen deze apparaatjes aan de muur hangen. Maar een eekhoorn is een knaagdier en hoort dit geluid ook! De eekhoorn heeft wel degelijk last van deze apparaten en zal er daarom voor zorgen ver uit de buurt te blijven. De hoge tonen zijn voor de mens vaak onhoorbaar, maar de eekhoorn heeft hier veel last van.

Egel

Vleermuis

Buzzy kids vogelvoer sets

Insectenhotel